Tegenlicht MeetUp Den Haag Offline als luxe 19 Mei 2016, 19:00 – 22:00

Tegenlicht MeetUp Den Haag Offline als luxe 19 Mei 2016, 19:00 – 22:00
We zijn altijd en overal online. Zo hoeven we niets te missen en voelen we ons verbonden met andere mensen. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. Verlies van privacy, gebrek aan concentratie, de angst om iets te missen, minder oogcontact en zelfs fysieke klachten door allergie voor digitale signalen. Naarmate de digitale netwerken oprukken, ervaren we steeds meer ‘datastress’. Offline zijn wordt een luxe.

Een kleine maar groeiende groep mensen neemt afscheid van het altijd verbonden Tegenlicht Meetup Offline als luxe Tegenlicht Meetup Den Haag Pakhuis de Regah Pakhuis de Zwijger in Den Haag Bazaar of Ideas LARGEbestaan en onderzoekt manieren om zelf de regie te behouden over de eigen verbondenheid. Lie van Schelven is daar een goed voorbeeld van. Wat kunnen we van mensen als zij leren over leven in de digitale tijd? Hoe ziet het leven eruit in de zogenaamde ‘white spots’, plekken zonder verbinding?

Tijdens de laatste (!) meet up van dit seizoen krijg je van haar Denkgereedschap aangereikt en oefenen we om onszelf staande te houden in de nieuwe wereld. Lie helpt ons zelf te ontdekken HOE om te gaan met de continue stroom van informatie en prikkels, belletjes en pings. Zij leert ons weer te concentreren, tussen de regels door te lezen en tot de (essentie) betekenis van de grote hoop informatie te komen.

Waar we een vorige keer samen met het ‘Rendement van Geluk‘ onderzochten. Gaan we deze keer samen met Lie van Schelven en wederom ism met team van Blossom 070, erachter proberen te komen hoe we ‘helderheid’ kunnen vinden in tijden van onzekerheid, angst en onrust.

Het interactieve gedeelte begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk. Om de kwaliteit te waarborgen vragen we je je vantevoren via Meetup.com of via onderstaand registratieformulier aan te melden We hebben plek voor maximaal 30 personen.

Voel je niet voor een workshop, in de bar kun je vrij oefenen om offline in gesprek te komen met je stadsgenoten 😉

Tevens in deze uitzending Offline als luxe
Via Virtual Reality (VR), foto’s en video neemt de White Spots app je mee naar de offline-wereld. De app combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De scanner visualiseert de onzichtbare elektromagnetische wolk waarin we leven en biedt een uitweg van de hotspots naar de white spots. Met de routeplanner kun je zelf ook op zoek naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. En die ervaring delen.

In de bijbehorende uitzending Offline als luxe van VPRO Tegenlicht reizen we aan de hand van deze app langs mensen die de regie willen houden over hun verbondenheid met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken. Filosoof Koert van Mensvoort ziet in de toekomst wifi-loze zones als “de nieuwe naaktstranden”. In Brazilië is er al een biermerk dat adverteert met een bier-cooler die het signaal van smartphones blokkeert binnen een straal van vijf meter. Hoogleraar Sherry Turkle pleit voor ‘heilige plekken’ zonder wifi en 3G om oogcontact weer een kans te geven. We kunnen in dit opzicht iets leren van de Amish. Een christelijke gemeenschap in Indiana (VS) die nieuwe technologie alleen toelaat na rijp beraad en altijd aanpast aan de eigen waarden.

Het wereldwijde digitale netwerk heeft ook gevolgen voor de democratie en de rechtsstaat. Bestuurskundige Paul Frissen pleit voor het ‘recht op duisternis’ in een wereld waarin alles transparant wordt en algoritmes onze gedachten kunnen lezen. Voor Evgeny Morozov is de grote vraag hoe we zeggenschap over onze data en de infrastructuur kunnen krijgen. Kunnen wij de netwerken naar onze hand zetten of gaan zij op de loop met ons?

Tijdens de Tegenlicht Meetup gaan we hier samen mee aan de slag. Het interactieve gedeelte begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk. Om de kwaliteit te waarborgen vragen we je je vantevoren via Meetup.com of via onderstaand registratieformulier aan te melden We hebben plek voor maximaal 30 personen.

Programma Tegenlicht Meetup Offline als luxe
18:45 uur  Inloop voor Tegenlicht-uitzending
19:00 uur  Tegenlicht-uitzending (nog een keer) kijken
20:00 uur  Kleine pauze
20:15 uur  Inloop voor Tegenlicht Meetup
20:30 uur  Start interactieve Tegenlicht Meetup
22:00 uur  Einde programma en gezellig borrelen en nababbelen @ de bar

De Tegenlicht MeetUps vinden plaats in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag.
De entree is gratis.

Het interactieve gedeelte begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk. Om de kwaliteit te waarborgen vragen we je je vantevoren via Meetup.com of via onderstaand registratieformulier aan te melden We hebben plek voor maximaal 30 personen.

Voel je niet voor een workshop, in de bar kun je vrij oefenen om offline in gesprek te komen met je stadsgenoten 😉

Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. Daarom introduceert de VPRO op 3 mei de White Spots app. Ga op zoek naar white spots; plekken waar je kunt ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen en beleef de luxe van offline zijn.

Auteur: Edgar Neo de Bono

Maatschappelijk Projectontwikkelaar oa @CollActiv @HetBuurtLab @DeBuurtCoop | Circulair Econoom | (Kerkelijk) Kantelaar @Blossom070NL | Moderne Monnik | #SemcoStijl #Ulab

26 gedachten over “Tegenlicht MeetUp Den Haag Offline als luxe 19 Mei 2016, 19:00 – 22:00”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.